Regler vid barns sjukdom

Allmänt

När barn vistas i förskolan innebär en ökad risk för lindriga infektioner. Dessa kräver som regel inte någon medicinsk behandling och vid lindriga symtom behöver barnet inte vara hemma om det orkar vara med i verksamheten. Ett akut sjukt barn som inte orkar med den vanliga verksamheten i gruppen ska vårdas i hemmet. Personalen som ser barnet i gruppen bedömer i samråd med föräldrarna om barnet klarar av verksamheten. Vi på förskolan är inte sjukvårdspersonal och kan inte ställa diagnoser. Vi utgår från hur vi upplever barnet i gruppen och verksamheten sen samråder vi med föräldrar och ev. vårdcentralen.

Feber

Barn som har över 37,5 grader bedömer vi som febriga. Barnen får återgå till verksamheten när de orkar men med minst en feberfri dag hemma.

Antibiotika

När barnet behandlas med antibiotika kan det komma tillbaka till förskolan när smittsamheten minskat (det bör läkaren kunna avgöra) och det orkar delta i verksamheten.

Forskare och läkare vill minska användandet av antibiotika för att motverka resistenta bakterier. Läs mer på www.strama.se

Streptokocker/halsfluss

Vid streptokockinfektion skall barnet stanna hemma i minst 2 dygn med antibiotikabehandling.

Magsjuka

När barnet mår bra igen, är piggt, äter vanlig mat och har varit symtomfritt i 48 timmar kan hen gå tillbaka till förskolan.

Svinkoppor/impetigo/vattkoppor

Barnet ska vara hemma tills kopporna torkat ut

Herpes/förkylningsblåsor

Blåsor på läppen. Barnet kan få feber, upp till en vecka. Smittsamheten är stor. Kontaktsmitta. Barnets tillstånd avgör om det ska vara hemma eller inte.

Ögoninflammation

Om barnets ögon klibbar ihop, ögonvitorna är röda/irriterade och det kommer mycket var, bör barnet inte vara i förskolan. Det är dels för att det är smittsamt, dels för att barnets ögon måste tvättas flera gånger per dag. Barnet kan gå tillbaka till barngruppen när den kraftiga inflammationen har läkt och ögat inte är varigt längre.

Huvudlöss

Efter behandling kan barnet återgå till förskolan.

Springmask

Efter behandling kan barnet återgå till förskolan. Viktigt med god handhygien.

 Nedladdningsbar version

 

v. 43

Måndag

Spagetti Bolognese med parmesan och krutonger

Vegetarisk: Spagetti Bolognese på sojafärs med parmesan och krutonger

Tisdag

Sötpotatissoppa med rostad paprika, fetadipp och bröd

Onsdag

Torskpudding med skirat smör

Vegetarisk: Morot- och selleripudding med skirat smör

Torsdag

Broccolibiffar med citronmajonnäs och rostad potatis

Fredag

Kycklingbullar med gul currysås och ris

Vegetarisk: Ärtbullar med currysås och ris